Iztok Tomazin

Iztok Tomazin

Iztok Tomazin (1960.), liječnik, gorski spašavatelj, alpinist, ekstremni skijaš, padobranski jedriličar, pisac i publicist ... jedna je od najsvestranijih osobnosti slovenskog alpinizma. Penjati se počeo 1974. i do danas izveo oko 5000 alpinističkih uspona i alpinističkih skijaških spustova u Sloveniji i svjetskim gorjima, od kojih su mnogi bili prvenstveni. Popeo se na vrhove 5 osamtisućnjaka: 1987. Daulagiri (8176m), prvi i još uvijek jedini slovenski zimski uspon na osamtisućnjak; 1988. Cho Oyu (8201m), solo uspon prvenstvenim smjerom u sjevernoj stijeni i prvo priječenje planine; 1993 Shisha Pangma (8013m), solo uspon i skijaški spust; 1995. Gašerbrum 1 (8068m), skijaški spust s vrha po Japanskom kuloaru što je u tom času bio najteži skijaški spust s nekog osamtisućnjaka u svjetskim razmjerima; 2004 Gašerbrum 2 (8035m). Godine 1996. u devet dana tri puta se popeo na vrh Denalija i s njega skijao po trima različitim smjerovima u SZ stijeni. Više od 20 godina imao je status vrhunskog sportaša u alpinizmu. Bio je utemeljitelj modernog slobodnog penjanja u Jugoslaviji te državni prvak i rekorder u zmajarstvu i padobranskom jedrenju. Prvi na svijetu letio je zmajem iznad Mont Blanca i Kilimanjara Uz navedeno, zadnjeg desetljeća intenzivno se bavi BASE skokovima. Član je Gorske služba spašavanja Slovenije (GRZS) od 1977, a zadnjih 25 godina je najiskusniji i najaktivniji liječnik GRS-a, posebno kada su u pitanju helikopterska spašavanja. Sudjelovao je u više od 600 spašavanja u slovenskim i svjetskim planinama, uključujući i Himalaju.
Od 1985. zaposlen je u Zdravstvenom domu Tržič, a od 2001. je i ravnatelj te institucije. Osim toga liječnik je Hitne helikopterske medicinske pomoći, liječnik u helikopterskim intervencijama GRS-a, suradnik katedre za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u Ljubljani itd. Bio je liječnik u brojnim himalajskim ekspedicijama i suradnik više humanitarnih organizacija.
Autor je 8 knjiga i više od 250 stručnih i popularnih članaka. Fotografije su mu objavljivane u brojnim časopisima.
Za svoje aktivnosti na području medicine, alpinizma i gorskog spašavanja dobio je brojna priznanja, a 1999. predsjednik Slovenije Milan Kučan uručio mu je Počasni orden slobode, prije svega zbog zasluga na polju urgentne medicine.

Vidimo se u Samoboru i okolnom gorju od 16. do 19. svibnja na festivalu knjiga i planina!

Ne zaboravite ponijeti dobru volju, planinarske cipele i blok za bilješke.