O festivalu

Krenuvši u ovaj projekt, imali smo u prvom redu želju čvršće povezati planine i knjige i tu vezu popularizirati u javnosti. Od samog početka zamišljamo ga kao ugledni međunarodni festival koji će spajati planine i umjetnost; festival čiji će program dovoditi ugledna hrvatska i međunarodna imena iz svijeta planinom inspirirane literature; festival koji će svojim događanjima privlačiti brojne posjetitelja iz bliže i dalje okolice; festival koji će uvođenjem zemlje-partnera svoj doseg proširiti na susjedne planinske zemlje (Slovenija, Austrija, Italija, Bosna i Hercegovina...).Uzevši u obzir planirani razvojni koncept festivala, kao idealan domaćin nametnuo se Samobor - grad uz koji je vezan začetak hrvatskog planinarstva i koji to naslijeđe i dalje brižno njeguje; grad s dugom turističkom tradicijom; grad na korak do glavnog grada, okružen gorjem i u blizini alpskih zemalja; grad prometno dobro povezan… jednom riječju grad koji bi mogao „disati“ s ovakvom manifestacijom.

Inicijatori festivala

Željko Žarak

Željko Žarak

Aktivan je u planinama više od 40 godina, a u izdavaštvu radi od 1994. Dvije velike strasti, prema knjigama i planinama, spojio je osnovavši izdavačku kuću Libricon u kojoj djeluje kao urednik i direktor.

Milan Majerović-Stilinović

Novinar i stručnjak za odnose s javnošću, svaki slobodan trenutak provodi u prirodi. Kao nusprodukt hodanja po planinama nastala je njegova zbirka priča Što sam naučio na planini a tri godine kasnije roman Srce mog medvjeda, nadahnut stvarnom pričom iz Gorskog kotara i predstavljen na Brdu knjiga 2023. godine.

Milan Majerović-Stilinović

Organizator festivala

Libricon d.o.o. posvećen izdavanju i popularizaciji kvalitetne publicistike i književnosti inspiriranih planinama i jedini je specijalizirani izdavač knjiga planinske i putopisne literature u Hrvatskoj.

Vidimo se u Samoboru i okolnom gorju od 16. do 19. svibnja na festivalu knjiga i planina!

Ne zaboravite ponijeti dobru volju, planinarske cipele i blok za bilješke.